Monday, 31 August 2009

TIPS : 9 Makanan Penyedut Lemak Tubuh


1. Tahu dingin: Ini dapat membantu mencerna lemak yang tersimpan di dalam usus dan perut, juga untuk mengeluarkan lemak.

2. Rebung: Rendah lemak dan gula namun tinggi serat, rebung baik untuk mencegah konstipasi. Akan tetapi orang yang menderita ulkus (luka) perut harus membatasi asupan rebung.

3. Sayur yang diasinkan: Lemak dari sayuran terhancurkan selama proses pengasinan. Akan tetapi, orang yang tubuhnya cederung menyimpan kelebihan cairan dan gas harus menghindarinya untuk mencegah tersimpannya cairan tubuh.

4. Tauge: Mengandung fosfor, zat besi dan banyak cairan. Ini dapat mencegah terbentuknya lemak di bawah kulit.

5. Pepaya: Membantu mengurangi kelebihan cairan dan gas yang tersimpan di dalam tubuh dan beri-beri. Juga memperbaiki persendian.

6. Nanas: Mengandung enzim untuk menghancurkan makanan berprotein tinggi, seperti ikan dan daging. Ini cocok dikonsumsi setelah makan.

7. Kulit jeruk yang dikeringkan: Tidak saja bisa membantu pencernaan dan melepaskan gas, juga dapat mengurangi tersimpannya lemak di dalam perut.

8. Cumi: Sangat rendah lemak sehingga berat anda tidak akan bertambah jika memakannya. Ini pilihan makanan yang tepat selagi diet.

9. Jali-jali: Efektif bagi orang dengan berat badan yang bertambah karena kelebihan menyimpan cairan dan gas.

Sunday, 16 August 2009

Amin buat lawak

video

Reunion antara aku dan along




Hari Jumaat malam..

Setelah 7 tahun tidak bertemu, aku dan rakanku (Along) mengaturkan reunion kami berdua....

Kami bertemu di kassim mustafa...banyak perkara dibincangkan...masing masing bertukar cerita. segalanya berkisarkan pengalaman kami bekerja bersama suatu ketika dulu di tapak tapak ekspo/funfair.

detik pertemuan kami ialah semasa bekerja di ekspo kuala perlis. Masa itu aku bekerja menjaga gerai jualan barangan elektronik dan along pula menjadi tekong/orang kuat fun fair. Kehidupan kami pada ketika itu memang meriah...setelah menutup gerai jualan...kami akan berkumpul bersama menghilang kan kepenatan bekerja.

Kami menjadi lebih rapat apabila kami membuka perniagaan kami sendiri iaitu ZUL BURGER (gabungan dari 6 orang remaja dan dikepalai oleh anak tokey bedak nasila). Sewaktu bekerja di bawah satu bumbung...kami memang rapat (pi kerja sekali...makan sekali...macam macam lagi lah...) Selalunya kami berniaga di fun fair.

Pengalaman memasang peralatan fun fair (ndoi pusin, kuda pusin, pentas karaoke dll) memang tidak dapat dilupakan.... bila dh siap semua kami akan berkaraoke di pentas karaoke....hehehe free ler sebab DJ tu member.

Dh habis semua perkara dibincangkan, kami naik berkaraoke...ehem ehem...kami dua jer tau....amik VIP room utk 1 hours...pergh! nak pecah tekak...most of the songs yg kami nyanyi masa tu adalah lagu yang selalu kami nyanyi masa kami bersama dahulu...teringat sungguh la kenangan lama....

dh habis karaoke....kami naik snooker pulak...nampak gayanya along nie masih hebat lagi....payah jugak nak kalahkan otai yang sorang nie.....

reunion kami berakhir jam 2.00pagi...

memang letih giler tapi happening, dapat lubang bisness disamping mengimbau kenangan lalu.

video
Suara emas along


regards,
Sukor Abdullah

Wednesday, 12 August 2009

bercuti di park royal, bukit bintang

Alkisah.....

terlanjur bercerita pasai bawak hafis pi zoo negara tak sat nie...nak cerita bagi habis la ketika kami bercuti di park royal hotel di bukit bintang....

Pengalaman ketika itu memang amat menyeronokkan....duduk pulak di hotel 5 star dan di tengah tengah pusat kota metropolitan membuatkan malam malam kami dipenuhi oleh aktiviti yang padat.

Seperti diberitahu sebelum ini, maknjang n anaknya (paksu) turut mengikuti percutian kami...tapi depa duduk di rumah anaknya du shah alam. Setelah hantar mereka dan tinggalkan kesemua anak kami bersama mereka(mengasuh). kami meneruskan perjalanan ke hotel park royal, walaupun jalan disana bersimpang siur, tetapi alhamdullillah kami sampai jugak ke destinasi yang ditujui.

Pada malamnya, ila ada kursus....i apa lagi....x kan nak duduk dalam bilik jer....i keluar bersiar siar di sekitar bukit bintang.

Memang maju betul kawasan itu...jalannya dipenuhi cahaya berwarna warni dek kilauan lampu neon menghiasi bangunan dan jalan.

berkebetulan pada malam itu dan malam keesekannya jabatan pelancongan ada menganjurkan konsert untuk pelancong arab...memang meriah la kawasan itu......

bila jam sudah berhimpun...mata pun letih..i balik bilik la...terus tidur.

esoknya kami pi ke rumah anak mak njang untuk bawa mereka semua melawat ke zoo(seperti yang diceritakan sebelum ini). balik dari zoo kami singgah di KLCC. sempat la jugak ambil gam beberapa keping di samping menunaikan solat di masjid klcc tu.

Untuk makluman semua yg belum pi ke klcc...kat sana ada air pancut dan taman mainan yang amat luas...siap ada kolam renang utk kanak kanak lagi..puas la hafis main ngan paksunya.
balik dari klcc kami terus ke hotel.

hafis n paksunya naik keta

paksu,maknjang,amin,hafis dan ibu bergambar kenangan

i yang hensem tu...

KLCC..lambang kemegahan negara malaysia


Amin yang masa nie balu umur beberapa bulan
Untuk makluman, malam kedua kami di sana...maknjang dan paksu menginap sekali di bilik kami....jadi malam tu boleh la i bawak ila untuk bersiar siar sekitar bukit bintang. i tunjuk habis kat dia segala tempat yg ada di sana....mana dengan pasar uptownnya ke kawasan jualan seni, kawasan karaoke ke disco dan seterusnya rumah urut...(hehehe mintak maaf kami lalu jer tau...) malam tu jugak ada konsert arab...puas la kami tengok gelagat pak arab dok enjoy.... balik tu kebetulan ada satu syarikat mana ntah buat promosi wayang 3d jenis hat kerusi boleh gerak gerak tu...dan malam tu adalah malam terakhir...apa lagi...kami x melepaskan peluang untuk merasai pengalaman menonton wayang berkenaan...hehehe best tu memang best la...tapi jenuh menjerit dek kerana takut batu kena kepala(gambar 3d...nampak batu macam nak kena kepala ..)

masa berada dalam kokpit wayang3D
dah letih...kami balik la....

esoknya kami hantar maknjang dan anak anak ke rumah anaknya di shah alam....dalam perjalanan pulang..kami (2 org) singgah di berjaya times square...kat sana kami tengok wayang 3d jugak...(saja sebelum nie dok teringin). Boleh tahan jugak harga tiketnya...tapi memang best la...rasa macam kita berada dalam filem berkenaan...sampai tangan nie dok terasa gatai nak pegang gambar tu....

petang tu kami pi annual dinner geng farmasi peringkat asia pasifik...habis berterabur ler kami berskeeping melayan karenah pharmacist dan doktor dr luar nie...


ketika annual dinner di saloma bistro(semua kena pakai pakaian tradisional)

Ila dan kawannya ketika kursus (org soh dengar taklimat...depa nie dok possing pulak!!)

esok pagi tu kami dh nak bertolak balik....(ila dh habis kursus)...singgah jap di kedai kek utk beli birthday kek hafis n ayuni(cucu maknjang)

sampai ke rumah anak mak njang..kami buat birthday party hafis dan ayuni. lepas tu terus balik.....

memang best la percutian kami masa tu..rasa macam nak ulang lagi..insyaallah.

regards,
Sukor Abdullah


Tuesday, 11 August 2009

Pertama kali hafis masuk zoo (zoo negara)

Salam...

Ni Nak bercerita kenangan semasa bawak hafis n amin bersama maknjang n paksu ber siar siar di sekitar kuala lumpur.

Actually Mak teh (cikla) ada kursus di park royal, bukit bintang. Terlanjur kami ke sana....i plan nak bawak anak anak melawat ke zoo negara.

masuk saja ke dalam...hafis memang nampak very observatif....mata meliar saja melihat akan keindahan lanskap dan hidupan hidupan yang menghuni zoo berkenaan.....Segala binatang yang sebelum ini hanya dapat dilihat melalui buku buku didikan kini terlihat jelas di depan mata...dengan keadaan yag asli dan realiti......
gambar gajah yang sedang meneran.

Kenangan hafis bagi gajah makan tebu

Paksu(anak maknjang) bergambar dengan kuda.

Teringat masa hafis buat pertama kalinya beliau melihat gajah secara live, kebetulan pula masa tu gajah tengah berak...hahaha apa lagi...bila balik jer...kami sebut gajah...dia terus secara spontan akan kata gajah busuk..sambil mimik mukanya menahan bau.....

untuk first round, kami menaiki keretapi yang disediakan....habis pusing ke seluruh pelusuk zoo berkenaan, kami turun dan memulakan aktiviti berjalan kaki.....memang best sungguh..rasa puas melihat hafis yang begitu ghairah melihat setiap haiwan dalam zoo berkenaan, dari sebesar besar haiwan (gajah) sehingga ke sekecil kecil nya (ayam hutan), dari yang berterbangan di langit biru (burung burung) sehingga yang berenang renang di lautan/sungai (ikan) semua hafis lihat dan kenal.

kebetulan apabila kami selesai menjelajahi zoo, kami sampai ke mini stadium zoo yang mana pertunjukan memerang laut akan dimulakan pada bila bila masa sahaja...(seolah olah menungu kami sampai...)

Memang terhibur kami sekeluarga melihat telatah memerang laut itu menunjukkan aksinya,

selesai melihat pertunjukan, kami bersolat asar dan terus pulang dengan keletihan tetapi penuh kepuasan.

Gambar hafis berhenti kepenatan....nasib baik ada pop corn utk melapik perut.

Amin bersama toknjangnya...

ibu sedang bergambar kenangan bersama hafis.

ber chill out di jusco seberang perai.

Sekadar update semasa bila dh ada masa....

3 minggu yang lalu...selepas balik dari air hangat ulu lenggong....kami sampai kira kira tengah hari...lepas makan dan tidur dan solat..petang tu kami keluar beriadah dengan kelurga mak teh(kak cik)...

Mala tu kami ke destinasi wajib kami...pantai bersih....memang best berehat kat sana...kalau ada family yang dok cari port utk beriadah bersama keluarga saya alukan anda ke sana....

segala kemudahan memang tersedia...dari medan seleranya...ke surau nya yang luas, tandas pun besar...nak mandi pun boleh....tempat nak bertenggek tu x yah risau la...memang bercambah!

kami selalu akan bertenggek berdekatan dengan playground...senang nak awasi anak anak di kala mereka bermain...

malam tu ada satu groups family buat barbeku party kat tepi pantai, memang best tengok depa buat...siap ada dengan meja dan lampu lagi....(dari sini lah tercetus nya idea kami untuk menganjurkan birthday party hafis).

dh letih malam tu kami balik......

esoknya saja nak window shopping...i n wife saja g keluar ke jusco seberang perai....cadang nak survey baju dan barang barang....sambil tu terlihat kat ruang legar jusco...TM ada buat chill out utk kanak kanak di samping mempromosikan product depa.....

i apa lagi...terkenangkan anak anak la...tengah menjamu selera kat kedai steamboat...kami berbincang utk bawak semua anak anak beriadah di sini nanti....
Terlanjur makan kat sini...nak ulas la sikit, Sedap jugak steamboat dia, tambahan pula suasana yang privasi dan high class.....memang best la..

Kami order menu yang paling murah...kalau x silap harga nya hanya rm13.++
Di bawah nie ada beberapa keping gambar yang sempat di rakamkan....

Gambar i and wife semasa menunggu makanan.

Menu lunch kami

nie dok tengah menerai chopstick

gambar satu makhluk tu sedang menebuk kelapa...hahaha


lepas makan terus tengok depa punya tentatif program...rupanya memang ada event lagi pukul 4 nanti.....

kami terus balik amik anak anak.

Gambar zahid tengah meneran menyanyi lagu ahai..cek mek molek
Gambar hafis tengah beratur nak amik authograph zahid
Gambar kenangan i ngan hafis bergambar bersama zahid
Gambar hafis dan amin menyertai pertandingan mewarna bersama rakan yg lain.
gambar hafis n amik main belon bersama badut.

sekian,...

Open table...

Copy paste dari i punya wife blog


Menu of the day.......... &
Couple of the day....... :)

last weekend, as usual we all berkumpul kat kg. tiba2 my sist in law (aka mak cik shidah) announce that she want to make an open table. so, tgu apa lg.. 'tak cukup dulang, padang bola km tadahkan'.. kebetulan plak k. puziah pn nak join coz nak celebrate her eldest son's birthday.. so... mana lokasinya.. mmm. pikir pya pikir... radix chicken shop at kodiang.. 1st time we all pegi ni.. before this penah la try RFC... mmmmm rasa dia lbh kurang sama ja..

afif basyir pn pulun kentang goreng sampai nak abis 1 pggn ( tp share dgn bibik la..) he..he..he..
dah tau nak outing mlm ni, bg dia tdoq siap2 ptg tu.. so, mood dia fantastik la.. lega..

amin mkn ayam dekat seketul.. then kek 2 pieces.. siap tnjk 'best' lg... jari melentik sejibik cam ibu dia.. kemana tumpahnya kuah.. kalo tak ke pinggan i... hik3..
This is Abg Mushrif ( besday boy).. tgh serius memotong kek tu.. sedap ooo.. sponsored by Mak Cik Shidah..

hepi 14th besday abg mushrif.. moga Allah pnjgkan umuq & dimurah2 rezeki slalue... aminn...
paktih tu cbuk je nak dok sebelah besday boy.. tumpg glamer la tu..

ni la org yg menyemponsorkan dinner mlm tu.. ni.. muka nmpak bersih ni.. moga murah rezeki.. kalo naik pgkat lg, jgn lupa wat open table lagik ek..
( Tq m.cik for wonderful party that nite)..
oooish..pak lang pn x mahu melepaskan peluang to join the party... adam rasanya telah membelasah dkt 2 ketul ayam tu.. mabeles betoi...




















amin mmg x dpt berpisah dgn tok dia.. dimana ada tok.. disitula ada amin.. tgk la perut amin tu.. buncit sampai tampan meja daaa....

tok pun.. pya la sedap ayam tu, smpai makan tak panggung kepala... ish3..

oooish.. angah tu mcm dok curik ayam mak tih je.. dah melebihi sempadan ni.. ini boleh mendatangkan marah ni...

ni ibu mertuaku bersama menantu kesayangannya (k.idah) he..he..he.. jeles ni..

ini la besday boy's mother.. my eldest sister in law.. cikgu puziah.. mmm .. senyum2 pn nmpak garang oo.. eeee... takut2... ' bangun murid2.. selamat pagi cikgu...'.. tgk la kerongsang tu.. aduh... silau bijik mata ni.. mmm.. sapa nak beli bole.. masih ada stock lg ni.. made in sabah..

jalan..jalan.. masuk kampung...



Copy paste dari blog wife

The next day after the party, sambil dok menghirup udara nyaman kat tepi bendang, my mother in law come out and suggest to visit our aunty ( chu piah & wa chah).. so, besiap la kitorang.. along pn dok cbuk la tya..' ibu! kita ni nak pegi mana ni?? ' because he's not familiar with the road that we use that day... jalan baru.. bak kata abahnya kita guna jln yg advanture skit.. mana taknya.. disebelah kanan ada sungai, kiri plak ada sawah padi.. lengoh kaki i dok tekan brek padahal hubby i yg drive.. sengeyau..



belakang umah chu piah ni, dirg ada pelihara ayam piru.. ada sepasang..
so, this is for the 1st time, my kids tgk ayam piru ni.. bkn main 'perak' lagi.. siap dok ikut la mana ayam ni pegi.. along bgtau i, 'ibu!! yg besar ni.. ibu dia.. yg kecik ni.. abah dia..'.
amin plak tak berani kluar, tgk dari jauh je. masa dok tgk ayam tu, amin siap menirap lg, mcm tgk tv ja..
lawak gler.

Afif basyir pn suka tgk ayam ni. slalunya, dia ni jrg mau kalo org yg x kenal nak dukung dia. tp dgn cousin yg ni dia mau plak. acctly dr penceritaan my hubby, cousin dia sorg ni mmg suka kids & pets. so, mmg x heranla kalo afif basyir tiba2 mcm suka kat dia.

Thursday, 6 August 2009

Abang, Abg det meninggal semalam!!!


Pada pagi itu, semasa besiap untuk bekerja, wife baru turun...dengan tergesa gesa dia cakap,
Abang, Abg Det meninggal....terdiam aku seketika, benarkah apa yg dikatakan?
sampai dua kali aku bertanya apakah benar abg det yang dok kat key ell tu?

memang terkejut tatkala mendengar berita kematian beliau, personalitinya yang ceria dan mudah didekati membuatkan sesiapa saja akan senang bergaul dan mengingatinya.

Aku juga masih terkenang akan detik pertemuan terakhir kami....ketika menyambut hari raya yang lalu..ketika itu kami menjamu selera di rumah mak kecik(kepala batas). Ketika itu, aku, mak ayah(mertua) mak kecik sekeluarga, pak cik len dan keluarga abg det.
memang ramah beliau berbicara pada ketika itu, masih terngiang di telinga akan hasratnya untuk membeli itik peliharaanku(la nie dh x bela dh) dan juga ajakan untuk kami sekeluarga ke rumahnya di kuala lumpur.

Tak kusangka rupanya itulah detik terakhir pertemuan antara aku dan dia.

Alfatihah,
Semoga allah merahmati beliau dan menerima segala amalannya, amin.....

di bawah ini adalah dua petikan yang di sunting dari dua blog saudara mara beliau.



Allahyarham Mahadzer di belakang sekali bersama keluarga semasa bersama allahyarhamah bonda Cik Gayah.

DR Mahadzer Mahmud di lahirkan pada 20 July 1961 di Bedong, Kedah. Anak yang kedua dari tiga beradik. Seorang yang gigih dengan kerjaya di IKRAM yang berkelulusan dalam bidang Kejuruteraan Alam Sekitar.

Allah lebih menyayangi beliau, pada 28 July 2009 jam 12.30 pagi beliau telah pulang ke rahmatullah kerana serangan jantung di Kajang Medical Center.

Semoga Allah mencucuri rahmatnya kepada allahyarham DR Mahadzer.
Al fatihah..

_____________________________________________________________________

Dr Mahadzer Mahmud was the President of KLIUC. He was at the peak of his career. He leaved behind a wife & 4 kids. Their kids are still schooling. Jenazah dikebumikan pada pukul 9 pg. To K.Gee, Afiq, Adibah, Afiqah & Adib, takziah diucapkan. Semoga arwah dicucuri rahmatNya. Alfatihah..


KIKOM family day 2007 in Merbok, Kedah. Arwah seated in the second row.



KIKOM family day 2008 in Yan, Kedah.

Alhamdullillah,Bersyukur ke hadrat allah swt, diatas limpah kurnia dan perkenannya, majlis sambutan hari lahir anak sulong kami yang dilangsungkan pada hari jumaat yang lepas telah selesai dengan jayanya.

Bersyukur kehadrat allah sekali lagi kerana mentakdirkan cuaca yang amat sesuai sekali bersama deruan angin dan ombak yang memberikan seribu ketenagan kepada seluruh umatnya pada ketika itu.

berakhirnya majlis yang julong kalinya dianjurkan diluar rumah(outdoor) bermakna berakhirlah sudah beberapa siri mimpi misteri/indah yang dialami oleh beberapa orang terutamanya isteri tercinta dan juga putera sulong kami ini....(macam macam episode..dengar kata la....)

Majlis tersebut telah dijalankan di persisiran pantai bersih atau lebih tepat lagi di R&R Bagan Ajam. Dengan dihadiri oleh kedua dua "GENG" (gen paya dan geng malau) telah memeriahkan lagi majlis tersebut.

terima kasih diucapkan kepada tetamu tetamu yang hadir, antaranya ialah:-


GENG PAYA,
1. Kak Pah (mak ngah sekeluarga)












2. BG Shid (pak njang) menghantar wakil (anak beliau, shahira dan nurul)
3. Kak Toh (mak tam sekeluarga)

4. Shidah (mak cik...solo lagi nie...)













5. Mak (tok paya/teh..merangkap pengerusi geng Paya)


GENG MALAU,

1. Kak Cik (mak teh sekeluarga)











2. ABG Mail (pak long sekeluarga)

3. Mak Ayah (tok ayah dan mak tok merangkap pengerusi bersekutu geng malau)

untuk membuat persiapan yang rapi, aku terpaksa mengambil cuti half day (sepatutnya satu hari..tapi banyak keja kat ofis...amik half day jer la). Aktivi kami dimulakan dengan membeli segala barangan untuk memasak dan dekorasi tempat.

Sebelum majlis dimulakan (anggarang majlis bermula pukul 8 mlm), geng paya terlebih dahulu sampai di lokasi untuk urusan booking tempat dan juga membuat persiapan awal....
Kami sampai pada pukul 6.30 ptg, pada ketika itu memang ramai pengunjung yg telah datang...(tapi nak mandi pantai dan berehat a...bukan nak ke majlis kami hehehe).

Setelah lokasi telah dikenal pasti, urusan mengangkut barang telah dimulakan...habis terkeluar otot otot seksi ku (nasib baik bala tentera ramai...boleh tolong apa yang patut) dek mengangkat barangan termasuk la generator untuk menghidupkan lampu....

Dh siap tikar dan meja dipasang, urusan menyusun hidangan diatas meja diambil alih oleh pembantu rumah kami...sambil tu..anak anak menakan x lepas peluang main main di
pantai...yang syok tu azam...terus terjun dalam laut....wa caya lu lah azam...hahaha

setelah menunaikan solat maghrib di surau yg disediakan, Majlis dimulakan, pasangan lilin tanpa api( nak cucuh lagu mana..angin kuat sangat pak tih....!!!), setelah puteraku memotong kek dan letusan pistol party, aku memulakan aktiviti biasaku..apa lagi..pelekat api ler..nak panggang daging dan kepak ayam.



Antara menu pada malam itu ialah..
1.Soto
2.molotos ka ntah apakebenda..(ala hat balut ngan kulit pipoa tu oooo)
3.Karipap
4. cheese cake
5.marsmallow
6.kekbuah
7.daging lembu panggang
8.daging kambing panggang
9.kepak ayam smoke
10.desert (nama apa ntah hat agar agar n buah kat atas bawah tu ada tepung castard)
11.aneka makanan ringan.
12. aneka buah buahan
13.minuman.


hah...macam dok tengok al...betapa banyaknya makanan pada malam tu sampai x habis...semua pakat sengkak termasuk la pak tih mu yg hensem nie...hehehe

secara rumusannya, bagi pak tij sekeluarga, majlis tersebut telah berlangsung dgn jayanya, dari makanannya, ke cuaca dan persekitarannya termasuk la para tetamu yg sporting...cuma kurang satu jer...aktiviti malam tu ..semua pakat melingkar lepas makan...hahaha sengkak beb...

walau apa pun...terima kasih diucapkan kepada semua tetamu yang hadir....banyak hadiah yg hafiz dapat, x lupa juga kepada semua sponsors kami pada malam tu termasuk la tokey generator...(memang meriah malam tu..sebab ada lampu..terang benderang.
Doakan moga paktih mu ini dimurahkan rezeki...insyaallah dilain waktu dan ketika akan dianjurkan lagi majlis yang seumpama ini....










salam sayang untuk semua,

Khas buat semua....pak teh ada siapkan satu slide show berkisar kan pada majlis tersebut....layan...

Sukor Abdullah
Managing director
Pencak tari enterprise
www.muslimsproduct.blogspot.com